Unik garnkvalitet og kreativ strikdesign
Åben menu

Tips & tricks

Strikkefasthed og strikkeprøver

Strikstof kan være løst eller fast, afhængig af hvilket udtryk der ønskes og hvad garnet kan bære,
og i opskrifter er angivet en strikkefasthed med antal masker pr. 10 cm. Dette skal overholdes hvis arbejdets mål skal blive som i opskriften. Dette er uanset pindetykkelse som kan skiftes ud med tyndere eller tykkere pinde. Det er klogt at bruge tid på at strikke en lille prøve.

Vask og tørring

Alle vore garntyper er i naturmaterialer og så vidt mulig uden kunststof. Alle er vaskede, samtidig med at de er farvet og/eller vundet op i bundter eller garnnøgler. Derfor er vask af nystrikkede modeller i princippet unødvendig, dog får det færdige arbejde et smukkere udseende, når det bliver efterbehandlet, f.eks. bare ved at det rulles i et vådt håndklæde og derefter tørres, liggende i de rette mål. Senere, når emnet (blusen eller jakken) har brug for opfriskning, kan det i mange tilfælde blot hænges eller lægges ud til luftning (meget dejligt strik bliver vasket til ukendelighed)

Når emnet vaskes (alle typer af naturgarn), er det i håndvarmt vand, tilsat vaskemiddel til uld og/eller silke, uden at overdosere. Garn kan have overskudsfarve, som kan give afsmitning,  skift derfor vaskevand, især ved flerfarvede emner. Sidste hold skyllevand tilsættes lidt eddike som hjælper med at holde farven på rette plads. Lad ikke emnet ligge i vandet, men vask det nænsomt med det samme. 

Ved voldsomme vaskebevægelser vil de fineste uldgarner (fibre fra dyr, animalske fibre) filte og krympe. Skyl efter i håndvarmt vand og centrifugér på laveste omdrejninger.

Når emnet tørres liggende er det dig der bestemmer emnets facon, hvorimod det bliver langt og smalt, når det hænges vådt på bøjle. Det lægges på et håndklæde eller to, trækkes eller skubbes i facon, - og bliver liggende til det er tørt. Nogle emner kan herefter stryges med et passende varmt strygejern, andre emner, hvor strukturen skal ses, stryges ikke.

Emner, som er strikket i garn af plantefibre (vegetabilske fibre) kan vaskes i maskine, og de bevarer smidighed og glans, når de vaskes i sæbe til uld og silke på uld - eller finvaske program. Vask evt. i en vaskepose, så det holdes fri af andre emner, og undersøg om evt. knapper kan maskinvaskes. Sæbepulver til normal maskinvask udtørrer fibrene, hvorved strikkede emner kan miste smidighed og facon.

Læs mere på: www.texcare.dk/Vaskesymboler.htm

Se også Eucalan, som vi er blevet forhandlere af.

Ofte stillede spørgsmål

"Jeg forstår ikke opskriften, hvad menes der med. . ."
Læs opskriften langsomt, stop ved komma (,) punktum (.) og ved kolon (:) Strikkeforklaring er altid efter kolon. Strik opskriften/diagrammet, - gerne en mindre prøve. Problemet løser sig ofte, mens der strikkes.

"Min bluse bliver meget større end der er opgivet i opskriften, jeg strikker ellers helt almindeligt"
Strik altid en prøve, strikkefastheden skal passe, hvis størrelsen skal blive som i opskriften. Hvis den ikke passer, skiftes til tyndere eller tykkere pinde.

"Er det nødvendigt med ekstra garn, jeg vil bare strikke blusen en smule længere?"
Vi anbefaler at du køber garnmængde som til næste størrelse, eller et bundt mere i farven som skal bruges. Måske er garnpartiet udsolgt inden du skal bruge det ekstra bundt, - og hvis du ikke får brug for det, tager butikken det sikkert retur i bytte med andet.
I sidste instans har vi mange opskrifter, hvor der kun bruges 1 bundt garn pr. farve, og vi udbygger løbende vores hjemmeside med små gratis opskrifter.

"Jeg er en str. Medium, det plejer jeg altid at købe, så det må passe"
Se på målene i opskriften, de er ikke altid de samme som i færdigkøbt tøj. I opskrifterne bruges så vidt muligt DK-mål, udarbejdet af TEKO.

"Jeg har samlet masker op til kant i kontrastfarve, men den bliver ikke pæn"
Der er forskel på at samle og at strikke op. Man samler op når man tager lænkerne i det strikkede op på pinden. Man strikker op når tråden i kontrastfarve tages op og bliver til nye masker.

"Jeg har aldrig strikket domino/ jaquard/ skyggestrik osv., så jeg har brug for hjælp"
Læs altid opskriftens teknik før du køber, og hent evt hjælp i bibliotekets bøger om strikketeknikker. Mange af opskrifterne er med udfordring som kræver strikkeviden. På opskrifterne står om de er lette, mellem eller svære, men det er meget forskelligt hvad man synes er svært.

"Jeg mangler hjælp"
Tag strikketøjet med i butikken hvor garn og opskrift er købt. Det er vigtigt at se arbejdet for at kunne hjælpe.

"Jeg har set en model på nettet, har I garn og opskrift til den?"
Muligvis. Print billede, garnkvalitet og forbrug ud og tag det med i butikken.

Og så skal det lige pointeres, at vi også kan skrive forkert i en opskrift. Derfor er vi taknemmelige hvis du, efter gennemlæsning og strikkeprøve, finder fejl og oplyser os om det, så det kan blive rettet.

 

bubblemedia